Kukuřice má vysoký obsah vitamínů skupiny B (hlavně B1, B3, B5 a B9), dostatek železa, hořčíku, zinku, manganu i selenu, vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Díky velkému podílu glukózy může být kukuřice zdrojem energie nebo přirozeným uklidňujícím prostředkem, který zároveň posiluje (díky obsaženému manganu).
Příprava / Použití / Užítí
Hladká i polohrubá kukuřičná mouka se hodí na zahuštění omáček a polévek,jako pojivo při výrobě karbanátků a sekané. Přídavek 2-3% do mouky umožní při přípravě kynutého těsta lepší schopnost vázat vodu. S tím je spojené i prodloužení trvanlivosti a vyšší vláčnost těsta.
Je možné ji použít i na přípravu kukuřičných tortil (placek) nebo kukuřičného pečiva.
Výživové hodnoty pro 100g
ENERGETICKÁ HODNOTA
1490 kJ / 351 kcal
TUKY
2,50 g
- nasycené mastné kyseliny
0,30 g
SACHARIDY
75 g
- cukry
2,50 g
BÍLKOVINY
6,50 g
SŮL
0,36 g