Semínka obsahují vlákninu, bílkoviny, fosfor, mangan, vápník, draslík, sodík, železo, fosfor, zinek, chrom, kobalt a síru. Z vitamínů pak především vitamíny skupiny B (zejména vzácný B17), vitamin A, C či E.
Jedním z hlavních přínosů chia je vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, který je vyšší, než u lněných semínek. Jedná se o esenciální kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit, je tedy třeba je přijímat stravou.
Chia semínka jsou schopna absorbovat vodu a zvětšit až devětkrát svůj objem - vytvoří gel. Tento gel způsobuje pomalý prostup sacharidů do těla. Sacharidy se pomaleji mění na glukózu - monosacharid = jednoduchý cukr , který využívá lidský organismus jako zdroj energie.
Toto zpomalení přeměny sacharidů na cukr podporuje vytrvalost ceněnou například u sportovců.
Prodloužení doby přeměny sacharidů na jednoduchý cukr se stabilizují metabolické změny. Snížení kolísání hladiny cukru také umožňuje dlouhodobější zásobování těla energií. A proto si tělo udržuje delší dobu pocit sytosti.
Semínka podporují správnou funkci ledvin, jater, plic, žlučníku, zkvalitňují paměť. Mají hojivý a protizánětlivý účinek, pozitivně působí na srdce a cévy, buněčné stěny, nervy a imunitu, snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Jsou také významnými antioxidanty
Chia semínka snižují krevní tlak. Pozor si musí dávat lidé s nízkým krevním tlakem, například lidé ve starší věkové skupině.
Lidé se srdečními problémy nebo užívající léky na ředění krve by Chia semínka neměli konzumovat.